Hoe werkt Google Analytics?
De 6 belangrijkste statistieken
Er zijn verschillende diensten om je websiteverkeer inzichtelijk te maken, die in grote lijnen allemaal hetzelfde doen: ze verzamelen statistische gegevens om die gedetailleerd te presenteren, zodat je een duidelijk beeld krijgt van wat er allemaal gebeurt op je site. Je hoeft daarvoor meestal alleen een account te openen en wat code te plaatsen op je website en webpagina’s. In dit artikel vatten we de volgende vraag samen: Hoe werkt Google Analytics?
Op een andere, meer directe manier krijg je overigens ook hints of iets goed werkt: je merkt natuurlijk hoe bezoekers ergens op reageren, zoals op een blog. Welk onderwerp wordt vaker gedeeld? Waarop krijg je positieve reacties? Analyseer waar die content afwijkt van andere. Dat kan zelfs te maken hebben met de dag en het tijdstip waarop je iets publiceert. Probeer, kortom, patronen te herkennen in wat goed werkt en wat minder goed werkt. Maar niets levert nauwkeuriger gegevens op dan een analyse- programma, zoals Google Analytics. Zes cijfers die je moet kennen Je kunt ontzettend veel analyseren je bezoekers op je site komen tot de taal die ze gebruiken, maar in de praktijk hebben de meeste zzp’ers genoeg aan deze zes cijfers: van de apparaten waarmee
1. De herkomst van je bezoekers
Waar komen je bezoekers vandaan? Dit zegt iets over de vindbaarheid van je website en welke kanalen het meest relevant zijn voor je. Je vindt dit onder het kopje ‘acquisitie’.
2. Het aantal unieke bezoekers
Unieke bezoekers zijn individuele bezoekers die op je website komen. Als iemand bijvoorbeeld drie keer naar je website komt, wordt die geteld als één unieke bezoeker. Naast unieke bezoekers heb je pageviews. Dat is het aantal pagina’s dat bekeken is. In het voorbeeld heb je dus één unieke bezoeker en drie pageviews.
3. De meest bezochte landingspagina’s
Zijn de pagina’s waarop je bezoekers landen’ ook daadwerke: ik de pagina’s waarop je ze wilt hebben? Door niet alleen te bekijken welke URL’s het meest bezocht zijn, maar ook welke de minste bezoekers trekken, weet je direct welke je moet optimaliseren voor conversie.
Vraag een Google Analytics training aan
4. De gemiddelde tijd die bezoekers op je website doorbrengen
Hoe lang blijft iemand op je website? Dit geeft je een indicatie van de mate waarin het lukt om de interesse te wekken en de aandacht vast te houden. Kun je iets doen om die tijd te verlengen?
5. Het bouncepercentage
Bouncepercentage houdt in: het aantal bezoekers in procenten dat direct weer vertrekt, dus niet verder komt dan één pagina (bouncet ‘stuitert’). Google noemt een bouncepercentage dat tussen de 40 en 60 procent ligt normaal. Een hoog percentage kan betekenen dat je landingspagina’s niet voldoende uitnodigen om te lezen of verder te klikken.
6. Het conversiepercentage
Conversiepercentage is het aantal bezoekers in procenten die doen wat jij graag wilt, dus met wie je je doel bereikt (bijvoorbeeld een contactformulier invullen of een e-boek downloaden). Hoe hoger het conversiepercentage is, hoe meer omzet je uit je website haalt. Het is daarom belangrijk dat je conversie hoog is, daar ga ik hierna uitgebreid op in.
De cijfers zeggen altijd iets over een bepaalde periode, bijvoorbeeld een week of een maand. Die periode kun je zelf instellen. Je kunt cijfers ook vergelijken met een voorgaande periode. OA Wat kun je met deze cijfers? Analyse van wat je bezoekers doen, is ontzettend handig om meer bezoekers te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld het effect zien van je nieuwsbrieven of van je acties in de sociale media, en er dus ook iets aan doen als die toch minder goed zijn dan je had verwacht. Je kunt ook zien waar bezoekers binnenkomen en waar ze vervolgens heengaan. En ook waar ze je website verlaten, dat is misschien eerder of op een andere pagina dan je verwacht. Maar je kunt nog iets heel belangrijks doen met je cijfers: de conversie meten.
Heb jij hulp nodig bij het instellen van Google Analytics? Neem dan contact op met freelance online marketeer en laat ons jou helpen! Een van onze freelance online marketing specialisten helpen jou graag.